1_caar_projecten01
2_caar_dossiers01
3_caar_verslagen01
4_caar_connect01

Opensource-software

Alle CAAR producten zijn opensource-software en gebaseerd op verschillende pakketten en frameworks als: ATK, Joomla, Jasperserver, IReports en Limesurvey.

Opensourcesoftware  is computerprogrammatuur waarvan de broncode is vrijgegeven. Iedereen kan de broncode inkijken en aanpassingen aanbrengen. Dit zorgt voor een continue verbetering van het programma. Het uiteindelijke product is dus meestal van betere kwaliteit dan wanneer het door een kleine groep van programmeurs gemaakt wordt. Door het publiceren van problemen en oplossingen binnen het grote opensourcenetwerk, zal er sneller een oplossing aangeboden worden. Om dezelfde reden zijn opensourceprogramma's vaak innovatiever dan een vergelijkbaar closedsource-programma.
 
Indien gekochte software open source is, heeft degene die deze software gekocht heeft de beschikking over de broncode. Hiermee is het aan de koper van software (en niet meer aan de verkoper) om aan te geven of en hoe de software aangepast moet worden. En uiteraard is het dan ook aan de koper om verschillende aanbiedingen en aanbieders te vergelijken. Zij is niet meer gebonden aan de originele leverancier en dus minder afhankelijk van keuzes die ooit in het verleden gemaakt zijn.

Bij veel commerciƫle software is de broncode bedrijfsgeheim en is derhalve eigendomscode (propriƫtair): de gebruiker 'koopt' of 'huurt' een programma en gebruikt dat. Indien de software aangepast moet worden zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Meestal moet men namelijk naar de leverancier van de originele software om het programma aan te passen. Opensourcesoftware voorkomt deze afhankelijkheid van een enkele softwareproducent.

Voor de eindgebruiker is open source software vaak gratis, voornamelijk omdat de broncode is opengesteld voor het publiek. Het is wel zo dat open source niet per se gratis moet zijn. Er is namelijk nog steeds ondersteuning, ontwikkeling, implementatie, training en hardware nodig.
 

 

U bevindt zich hier: Home Open Source Wat is Open Source